Så kan ditt företag bli mer miljövänligt

Vi måste alla dra vårt strå till stacken för att Sverige ska uppnå de miljömål som bland annat riksdagen har beslutat om. Som företagare finns det ett antal relativt enkla steg du kan ta för att ditt företag ska bidra till en grönare framtid.
Här har vi listat några av de åtgärder som ger bäst resultat.

Använd miljömärkta produkter

Kontoret och användningen av förbrukningsprodukter är två områden där man ofta kan genomföra stora förbättringar för att minska sin miljöpåverkan. Genom att välja TCO-märkt elektronik stödjer ni företag som arbetar med konfliktfria mineraler och där komponenterna går att återvinna

Se givetvis över de pappers- och förbrukningsprodukter som används. Välj alltid Svanenmärkt eller annan passande miljömärkning. Allt papper ska komma från ansvarsfulla källor (FSC-märkt). Ännu bättre är förstås att försöka jobba papperslöst i så stor utsträckning som möjligt. Att investera i surfplattor eller större smarttelefoner som de anställda kan använda för att ta beställningar, anteckna med mera ute i fält lönar sig relativt snabbt.

Byt till miljövänliga städprodukter. Precis så jobbar nämligen de flesta städföretag idag. De vet att det inte behövs kemikalier i grälla förpackningar med något klatschigt namn för att få det rent. Enkla, miljömärkta produkter och mikrofibertrasor – så städar proffsen!

Välj miljöfordon

Se till att alltid välja miljöfordon när företagets fordonsflotta uppdateras. Om ni huvudsakligen kör korta sträckor inne i stan kan det absolut vara värt att överlägga elbilar, eller varför inte el-scootrar om ni inte behöver transportera stora mängder material? För den som behöver tillryggalägga längre sträckor är en miljöklassad dieselbil, etanol, gas eller en hybrid bra alternativ. Se till att bilarna lever upp till statens miljöbils- eller supermiljöbilsklassning. Osäker på vad ni ska köpa? På miljofordon.se finns det gott om tips och man kan söka efter passande fordon.

Du som har ett transportföretag, till exempel en flyttfirma, vet vilken skillnad det kan göra att ha ett miljöfordon. Dels blir skatten lägre och du spar kostnader i form av lägre bränsleförbrukning. Nästa självklara steg är att planera körningen bättre. Om en två kunder bara behöver flytta en mindre mängd möbler vardera kanske du kan slå ihop två flyttlass. Eller så planerar du in körningarna i en ordning som gör att sträckan minimeras. Billigare för dig och bättre för miljön.

Miljöcertifiering

De företagare som tar miljön på allvar (det bör vi alla göra!) ser förstås till att miljöcertifiera sitt företag. Den vanligaste certifieringen är ISO 14001 och där arbetar man enligt ett miljöledningssystem för att minska företagets miljöpåverkan. Detta arbete går bland annat ut på att hitta sätt att minska sin energiförbrukning, att endast köpa in varor och tjänster från andra företag som är miljöcertifierade samt att kontinuerligt arbeta för att utveckla den egna verksamheten till att bli mer miljövänlig.

Att vara miljöcertifierad kan användas som ett bra säljargument. Visa att du bryr dig om miljön så drar du till dig fler medvetna kunder som uppskattar det du gör.
Ett sista litet tips – börja klimatkompensera för verksamheten. De företag som siktar riktigt högt gör sitt yttersta för att bli 100% klimatneutrala. Att klimatkompensera är här en viktig del av arbetet och hjälper även till att skapa en grönare framtid för människor på andra platser i världen.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *