Leasa maskiner för bättre ekonomi

Hyra eller köpa? Det är en vanlig fråga om man driver ett företag där det behövs olika former av utrustning.

Det kan handla om allt från att leasa bilar eller datorer till att köpa utrustning till ett tryckeri, men det är alltid samma frågor man måste ställa sig, nämligen; Vilken lösning lönar sig för just mig?

Om du har drivit företag eller ägt fastigheter länge och har byggt upp ett ordentligt kapital i företaget kan det löna sig att köpa ny utrustning direkt, utan avbetalningsplaner eller annat som i längden driver upp kostnaden. Den utrustning du köper blir till en tillgång och kan förhoppningsvis säljas i slutändan när den har tjänat ut i din egen verksamhet.

Om du däremot just har startat ett nytt företag eller köpt din första hyresfastighet har du troligtvis ett begränsat kapital till förfogande. Då kan det vara bättre att se över om det går att leasa utrustning eller köpa den på avbetalning för att du ska kunna expandera eller driva din verksamhet utan att behöva vänta.

Vad som lönar sig beror på utrustningen

Vad som faktiskt lönar sig beror även på vilken utrustning det handlar om. Maskiner som håller i årtionden, behöver lite underhåll och där utvecklingen går långsamt är i regel bättre att köpa. Det kan till exempel handla om utrustning inom metallindustri där man är säker på att man kommer behöva en maskin för samma arbetsmoment även om 10 år när maskinen är avbetald.

Handlar det däremot om elektronisk utrustning eller fordon där utvecklingen går snabbt är det nästan alltid mer lönsamt att leasa istället för att köpa, särskilt med dagens skatteregler för avdrag. Datorer med ett bra serviceavtal och byte av utrustning vartannat eller vart tredje år är ett mycket bättre alternativ än att själv köpa datorutrustningen och märka att den inte längre går att använda efter fyra till fem år.

Men det finns även annan utrustning där det kan vara värt att fundera på att hyra istället för att köpa. Här kommer ett exempel:

Rent och snyggt med en modern städmaskin

I många verksamheter, till exempel om du äger en bostadsfastighet eller en fastighet med kontorslokaler behöver man en eller flera städmaskiner för att hålla rent i byggnaden. Detta är utrustning som kostar stora summor i inköp och även om de är viktiga för att man ska kunna hålla rent så bidrar de oftast inte till någon direkt inkomst (om du inte driver ett städföretag förstås). Att lägga ut hundra tusen eller mer på ett bräde kan kännas rätt magstarkt, samtidigt som städmaskinen är oumbärlig för att kunna städa snabbt och effektivt.

Här rekommenderas definitivt ett leasingavtal. Genom att hyra städmaskin istället för att köpa den får du direkt tillgång till utrustning som du behöver, men kanske inte skulle ha råd att köpa annars. Du får dessutom tillgång till serviceavtal, förmånliga priser på förbrukningsprodukter som borstar och reservdelar som du annars skulle behöva köpa till ordinarie pris. När maskinen är utdaterad eller har problem byts den ut eller uppgraderas av leverantören. Genom att betala en fast leasingkostnad är du alltså säker på att alltid ha en modern och fungerande maskin. Det bästa alternativet i det här fallet.

Hoppas att du nu har en bättre idé om när du bör fundera på att köpa utrustning och när det passar bättre att leasa istället.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *