Elinstallationer – vad får man, och vad får man inte göra själv?

Många av de installationer som involverar dragning av ny el, hantering av dolda kontakter eller liknande kräver ofta att man anlitar en utbildad och behörig elinstallatör. Vissa saker får du dock göra på egen hand och här nedanför har vi listat några av de vanligaste och enklaste elarbeten som du bör klara av att fixa själv.

-Byta strömbrytare. Detta kräver en viss förkunskap om hur elen ska dras men om det bara gäller två ledare, som är det vanligaste fallet när det kommer till lampor eller andra mindre applikationer, kan du göra det själv. Gäller det strömbrytare med fler än två ledare bör du dock kontakta en fackman för jobbet.

-Byta glödlampor. Var bara uppmärksam på att du har rätt styrka på lampan och att du inte placerar den för nära värmekänsliga material som tyg eller plast. För att vara på den säkra sidan bör du alltid bryta strömmen innan du skruvar i en ny lampa.

-Byta proppar. Se till att du har rätt Ampere på den nya proppen samt att du fäster den ordentligt i proppskåpet.

-Montera stickkontakter och nya strömbrytare på apparat- eller lampsladdar. Är du osäker kan du alltid höra av dig till en behörig elektriker för råd och tips.

-Installera spis eller kylskåp. Detta under förutsättning att det finns färdig trefas-el dragen och att uttagen är installerade av en utbildad fackman.

Dessa saker bör du inte göra utan behörighet

 Installera dimrar istället för vanliga strömbrytare. Detta är en komplicerad process och kräver utbildning och goda förkunskaper.

-Byta vägguttag från ojordat till jordat. Detta kräver säker installation och ska utföras av en elinstallatör med behörighet.

-Installera diskmaskin. Detta kräver såväl behörig elektriker som en utbildad vvs-montör. Gör du det på egen hand riskerar du att försäkringen inte gäller om olyckan är framme.

-Installera vägg- eller takfasta spotlights. Detta kan vara känsligt på många sätt. Dels på grund av belastningen på elnätet och dels på grund av den värme som bildas ovanför spotlighten. Detta bör utföras av en utbildad elektriker.

-Reparera större elektriska maskiner. Gäller det maskiner eller apparater som ska pluggas in i elnätet rekommenderar vi att du anlitar professionell hjälp för att undvika olyckor.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *